Posts

Showing posts from 2017

Buah Pinggang Bocor?

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Buah pinggang bocor atau pun Nephrotic Syndrome adalah satu penyakit yang berkaitan dengan buah pinggang. Dalam kes ini, pesakit akan banyak kehilangan protein dalam badan akibat kerosakan atau kebocoran penapis halus yang terdapat dalam buah pinggang yang dikenali sebagai glomeruli.

Tanda-tanda awal gejala penyakit ini adalah seperti kencing berbuih, mata, muka dan kaki kelihatan bengkak dan pesakit akan menjadi lemah dan tidak bermaya.

Rawatan Alternatif bagi Nephrotic Syndrome
Saya kongsikan kisah daripada Puan Tinie Badri;
DiagnosBermula kisah bila KAKI suami saya SEMBAB, kemudian diikuti tangan, kemudian MUKA. Kami naik risau. Apabila pergi kecemasan doktor tahan observation ward untuk ambik urin 24jam. Bacaan protein masa tu +26. Allahuakbar sungguh saya tak pernah dengar tentang Nephrotic Syndrome/Buah pinggang bocor. Baru tau AIR KENCING BERBUIH tu salah satu tanda awal tapi suami tak alert dan ingat ianya normal. Tak tidur malam saya mencari …

Testimoni: Hamil Setelah 6 Tahun Penantian

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Kita hanya ikhtiar. Rezeki tetap daripada Yang Esa.


Sharing Puan Nadia Najib:

" Saya makan vivix untuk masalah PCOS saya dan untuk hamil. Selama 6 tahun saya mencuba pelbagai cara untuk hamil.
Akhirnya saya mencuba vivix secara konsistant selama 3 bulan tanpa miss.Setelah saya ambil secara konsistant, period saya Alhamdulillah teratur setiap bulan.
Sebelum ni period saya kurang teratur kerana PCOS saya. Dan ia menyebabkan ketidaksuburan dan susah hamil. Alhamdulillah, dengan izin Allah saya serasi dengan vivix dan setelah penantian selama 6 tahun kami dapat menimang anak. Alhamdulillah saya sudah habis berpantang dan gembira bersama suami dan anak. Dengan kehadiran si kecil ni, meyerikan rumah tangga kami. Untuk cerita lebih lanjut, saya ada bercerita di blog saya." http://nadiamusa.net/.../akhirnya-berjaya-hamil-selepas.../







* Testimoni ini adalah pengalaman customer dan hasil dari setiap consumer mungkin berbeza. Namun ini tidak bermakna vita…

Amalan Agar Sentiasa Berduit

Image
Petikan dari buku Amalan Menjemput Rezeki


Amalan Agar Sentiasa Berduit

Pertama : Tetapkan Jumlah Tabungan Impian (Mahu berada di tangga berapa?)

Tangga 1: RM0 - RM1
Tangga 2: RM1 - RM10
Tangga 3: RM10 - RM100
Tangga 4: RM100 - RM1,000
Tangga 5: RM1,000 - RM10,000
Tangga 6: RM10,000 - RM100,000
Tangga 7: RM100,000 - RM1Juta


Kedua : Hitung Dan Ketahui Jumlah Hutang ( Berapakah sebenarnya jumlah hutang?)

Tangga 1: RM0 - RM1
Tangga 2: RM1 - RM10
Tangga 3: RM10 - RM100
Tangga 4: RM100 - RM1,000
Tangga 5: RM1,000 - RM10,000
Tangga 6: RM10,000 - RM100,000
Tangga 7: RM100,000 - RM1Juta


Ketiga : Mula merancang strategi untuk:
1) Menambah tabungan dan

2) Mengurangkan hutang.

Contoh:

2015: Hutang di tangga 7
Tabungan di tangga 1

2016: Hutang di tangga 6
Tabungan di tangga 2

2017: Hutang di tangga 5
Tabungan di tangga 3

2018: Hutang di tangga 4
Tabungan di tangga 4

2019 : Hutang di tangga 3
Tabungan di tangga 5

2020: Hutang di tangga 2
Tabungan di tangga 6

2021 : Hutang di tangga 1
Tabungan di tangg…

Kenali Saintis TERHEBAT di Shaklee

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Hari nie ada beberapa saintis terkenal dan hebat saya nak kongsikan.

1. Dr Forrest Shaklee 

Pada yang belum kenal lagi, nie lah dia pengasas Shaklee. Tengok nama je pun dah tau kan ^__^

Beliau mendapati, banyak pesakit yang terlebih makan (overfed) tapi masih kekurangan nutrisi (undernourished). Dari situ beliau percaya, kekurangan nutrisi adalah punca kepada macam-macam penyakit. Mulai dari itu, beliau sangat menekankan kepentingan pemakanan untuk kekal sihat. Sehingga, pada tahun 1915, Dr Shaklee berjaya mencipta “Vitalized Minerals”; vitamin moden pertama di dunia. Malah, asal usul perkatan “vitamin” juga dikatakan daripada produk ini. 



2. Dr Yasuhiko Kojima 

Penerima PhD in Medical Science dari Universiti Tokyo, merupakan saintis pertama di dunia yang discover Interferon. Kemudian, baru saintis barat meneruskan kajiannya tentangnya. Beliau berjaya discover Interferon semasa membuat kajian tentang vaksin smallpox. 
Terinspirasi dengan konsep “har…

Farhan TURNS ONE!

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Alhamdulillah. Semalam Farhan genap setahun! Allah...cepatnya masa berjalan. Dah besar dah kamu sayang...

Tahun lepas 01.06.2016 bersamaan 25 Syaaban 1437H pukul 8.17 pagi mama lahirkan kamu. Dan gara-gara kamu juga mama dah raya sebulan awal huhu... Ramadhan mama dah raya dulu dah hihii..

Tak ada lain doa mama supaya kamu dapat jadi anak yang soleh, penyejuk hati mama dan ayah tiap masa, dan menjadi seorang insan yang banyak berbakti pada yang lain.. aminn..

Sekarang nie ada la dalam 2 minggu macam tu pandai merangkak. Tak apa mama suka kamu merangkak hehe.. Merangkak puas-puas ok sayang!

Kita celebrate lepas raya lah ya! Celebrate sama dengan kakak Ica & adib. Kakak Ica sama bulan dengan kamu. Adib pulak kembar tak sebapa seibu kikiki..









Pengalaman JELITA Tentang Set Ramadhan Shaklee

Image
Antara dugaan berpuasa adalah cara kekal bertenaga sepanjang menahan lapar dan dahaga daripada waktu Subuh sehinggalah ke senja.

Apatah lagi, Ramadan 2017 jatuh pada Jun yang kebiasaannya ekstra panas dan lembap, membuatkan anda cepat rasa lesu terutama jika perlu melakukan rutin harian seperti biasa.

Oleh sebab mereka yang berpuasa hanya makan pada waktu berbuka dan sekali lagi sewaktu bersahur pada awal pagi dan mungkin menjamah ringan di antaranya, maka fokus utama pemakanan perlu tertumpu kepada pengambilan air dan makanan yang kaya dengan nutrien.

Menurut Datuk Dr Rajbans Singh, presiden Malaysian Wellness Society, mengekalkan bekalan air yang cukup dalam tubuh amat penting kerana penyahhidratan atau kekkurangan air biasa biasa berlaku di negara yang panas dan lembap seperti Malaysia.



Tanda penyahhidratan sederhana: Pening kepala Keletihan Sukar beri tumpuan

Manakala penyahhidratan yang serius akan buat anda rasa bingung dan kemungkinan boleh pengsan.

Ketahui cara kekalkan tenaga sepa…

Tak Lagi Pedih Perut Masa Puasa

Image
Assalamualaikum.

Salam 5 Ramadhan. Alhamdulillah sampai kita hari yang ke-5 Ramadhan.


Nak cerita pasal ibu saya nie. Sebelum nie bila puasa ibu tak lalu nak makan. Mungkin sebab ibu akan rasa cepat pedih perut bila makan sahur. Jadi biasanya bila sahur ibu cuma akan minum air je.



Tapi bila dah kenal ESP rasa seronok tengok ibu dah boleh makan sahur. Ibu pun mengaku bila ambil ESP waktu makan sahur, perut tu tak rasa pedih macam sebelumnya. Kesian kat ibu, sebelum nie sanggup tak nak makan sebab tak nak rasa pedih perut.



ESP nie best sebab dia mempunyai kandungan Indeks Glisemik yang rendah. Makanan yang ber Indeks Glisemik rendah nie badan ambil masa untuk cerna. Jadi kita akan rasa kenyang lebih lama.


Kebelakangan nie ESP selalu je abis stok. Laku keras betul! Dah ramai yang tau betapa best dan hebat penangan ESP nie. Korang pun tak kan nak tengok aje kan? Mesti nak rembat walaupun satu canister. Produk hebat biasanya memang akan laku keras! Tak boleh duduk lama dalam stok.hehehe



Jom order…

Jom Kurus dengan B-Complex!

Image
Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Macam tak percaya dengan tajuk entry saya kali nie? Haa nie lah ramai yang tak sedar kepentingan vitamin B nie... ^__^

Ramai yang kata makan vitamin B nie boleh jadi gemuk. Tapi betul ke?

Masa saya mula-mula konsisten makan B-Complex, ramai pulak yang tegur saya makin kurus. Mana laaa tak seronok bila makin kurus kan..hehehe... 

Bila dah lalui sendiri pengalaman makan B-Complex nie, apa yang digembar gemburkan yang makan B-Complex boleh jadi gemuk tu memang tak benar sama sekali.

Fungsi utama B-Complex adalah menukarkan makanan kepada tenaga. Pengambilan air sangat penting untuk membantu proses berjalan dengan lebih lancar.
Memang ada sesetengah individu yang makan B-Complex akan rasa cepat lapar. Bila cepat lapar kita akan rasa nak makan, makan, dan makan. Kita intend to eat more and more. Bila asyik makan je lama-lama pun jadi gemuk.

Tapi ada juga yang kuat makan tapi badan tak naik kan? Kenapa pulak ya? Ini disebabkan kadar metabolisme yang tinggi da…

Tak Sangka Anak-anak Saya yang Terpilih!

Image
Assalamualaikum.

Macam biasa tiap-tiap minggu kalau tak pergi dengan encik suami, saya akan pergi dengan ibu untuk beli lauk-pauk stok untuk seminggu.

Hari nie pun ramai orang nampaknya. Dalam kesesakan tu, tiba-tiba...

" Nah..ambil...ambil..."

Siapa pulak nie bercakap kat sebelah saya.. suruh ambil apa pulak nie?

Bila saya toleh, ada seorang abang nie tengah hulur duit kat anak saya yang sulung. Anak saya pulak malu-malu nak ambil.

Tengok abang tu bersungguh-sungguh saya pun suruh anak saya ambil duit yang dia hulur tu. Anak saya pun ambil sambil ucap " Terima kasih".

Dia terus hulur pada anak saya yang nombor dua. Dan juga anak saya yang ketiga yang saya dukung masa tu.

Saya sempat cakap kat abang tu, " Murah rezeki acik".. wakil anak-anak sebagai ucapan terima kasih dan doa atas pemberian dia.





Memang betul la kan... rezeki tak pernah salah alamat. Rezeki tak pernah salah tuan!

Dalam ramai-ramai penuh sesak kedai tu anak-anak saya yang dia pilih untuk beri duit. …

Kebaikan HALIA untuk Kesihatan

Image
#ShakleeDetox

Kalahkan Nafsu Jahat dengan Lafaz Ini

Assalamualaikum.

Salam 3 Ramadhan ^_^

Alhamdulillah hari nie saya dapat ilmu baru macam mana nak kalahkan nafsu jahat. 

Baiklah, bila dalam bulan Ramadhan nie bukan mudah nak tundukkan nafsu jahat nie. Yelah dah terpupuk lama 11 bulan lepas tu nak berubah dalam masa yang singkat. Agak payah la kan..

Apa nafsu jahat nie? Contoh yang biasa yang berkait dengan bulan Ramadhan nie suka bermalas malasan, cepat aje nak marah atau dalam kata lain kurang kesabaran, dan yang paling biasa kot suka beli banyak-banyak makanan dekat bazar ramadhan sudahnya tak termakan..membazir...


Saya nak kongsikan 1 lafaz yang agung dan superpower yang biasanya kita akan lafazkan atau pun yang selalu kita baca bila kita dengar ucapan azan "hayya 'alal Falah".

Betul tu... Kita akan baca "La Hau La Wala Quwwata Illa Billahil 'Lizzil 'Azim" yang bermaksud tiada daya dan kekuatan kecuali daripada Allah Yang Maha Agung. Ini adalah ajaran Nabi kita Muhammad SAW supaya menjawab panggila…